Dieta niskowęglowodanowa, czyli dieta low carb, zakłada ograniczenie spożycia produktów bogatych w cukry. W odróżnieniu od tradycyjnej diety, opiera się na spożywaniu większych ilości tłuszczów i białka, przy jednoczesnej niewielkiej dziennej podaży węglowodanów. Dzięki zwiększonej ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i aromatu, każdy posiłek niesie pyszne doznania, ale też pozwala na szybką indukcję utraty wagi, bez dodatkowej redukcji kalorycznej. Dieta skomponowana jest na bazie mięs, jaj, ryb, pełnotłustych przetworów mlecznych, warzyw - głównie ciemnozielonych liściastych, wyselekcjonowanych owoców przede wszystkim jagodowych, kiszonek, czy bogatych w zdrowe tłuszcze orzechów. W naszej diecie lowcarb, przeważają białka z wysokim wskaźnikiem strawności aminokwasów (DIAAS) oraz zdrowe tłuszcze, w których rozpuszczalne są witaminy ADEK. Tak skomponowane wartości odżywcze diety, zapewniają odpowiednią ilość energii i stałe poczucie sytości w ciągu dnia. Dodatkowo dieta nisko węglowodanowa, może powodować zwiększone spalanie metaboliczne, niż diety wysokowęglowodanowe, a więc jest to sposób odżywiania przyjazny osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Długotrwałe stosowanie diety niskoenergetycznej polecamy skonsultować z naszym dietetykiem.
Posiłki w diecie
I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | KOLACJA | DODATKOWY
Dostępne kaloryczności
1000 kcal
1200 kcal
1500 kcal
1750 kcal
2000 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Składniki odżywcze
białka
20-25%
węglowodany
10-20%
tłuszcze
55-65%
Menu na najbliższe dni
poniedziałek, 29 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Jogurt z orzechową granolą i musem borówkowym
II ŚNIADANIE
Placki z kalafiora z serem i sosem tzatziki
OBIAD
Polędwiczka kurczaka z chrupiącą migdałową posypką, grillowną cukinia i papryka podane z sosem czosnkowym
PODWIECZOREK
Smoothie z mango, buraka, pomarańczy i marchewki z mleczkiem kokosowym
KOLACJA
Sałatka jajeczna z marynowanym selerem, groszkiem, jabłkiem, pomidorami, miksem sałat i sosem chrzanowym
wtorek, 30 kwietnia 2024
I ŚNIADANIE
Placuszki warzywne zapiekane z sosem z papryki i bakłażana i żółtym serem, podane z rukolą, oliwkami i sosem majonezowym
II ŚNIADANIE
Low carb dutch baby - pieczony naleśnik z jabłkami
OBIAD
Szynka pieczona w sosie z pomidorów suszonych, brukselka w sosie z palonego masła, surówka colesław
PODWIECZOREK
Słupki warzyw z hummusem i paprykową oliwą
KOLACJA
Sałatka z wędzonym twarogiem, sałatą rzymską, pomidorkami i pestkami dyni
środa, 1 maja 2024
I ŚNIADANIE
Naleśniki w wersji Less Carb z serkiem orzechowym i musem malinowym
II ŚNIADANIE
Zupa pomidorowa z mini mozzarellą i oliwą truflową
OBIAD
Kieszonka z kurczaka nadziewana porem w sosie śmietanowo - pietruszkowym, z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
PODWIECZOREK
Jogurt ogórkowy z rzodkiewką i szczypiorkiem
KOLACJA
Burgery z pieczarek z sosem majonezowo-pomidorowym i sałatką z pomidorami i czarnymi oliwkami
czwartek, 2 maja 2024
I ŚNIADANIE
Placuszki z cukini i fenkułu z sosem czosnkowy
II ŚNIADANIE
Krem z kalafiora
OBIAD
Tex Mex z wołowiną, fasolą, pomidorami, cukinią, papryką z keto-tortillą
PODWIECZOREK
Sałatka z serem feta, fasolką szparagową, papryką, selerem naciowym, ogórkiem zielonym i sosem winegret
KOLACJA
Kanapka z razowego pieczywa z pieczoną szynką, sałatą lodową, pomidorami i czarnym sezamem z bazyliowym majonezem
piątek, 3 maja 2024
I ŚNIADANIE
Tatar z suszonych pomidorów z serem żółtym, słonecznikowa bułeczka keto i pomidory w sezamie
II ŚNIADANIE
Sałatka z edamame, ogórkiem i orzechami laskowymi, z sosem jogurtowo-koperkowym
OBIAD
Dorsz w sosie tymiankowym z kurkumowym ryżem z kalafiora i surówką z kiszonej kapusty z marchewką
PODWIECZOREK
Deser a la monte
KOLACJA
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią, papryką i salsą pomidorową z kolendrą
sobota, 4 maja 2024
I ŚNIADANIE
Jajka sadzone z grillowanymi pieczarkami, fasolką w sosie pomidorowym i mozzarellą
II ŚNIADANIE
Sałatka z twarogiem, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i sosem jogurtowym z awokado
OBIAD
Pulpeciki drobiowe w sosie z grzybów leśnych z fasolką szparagową
PODWIECZOREK
Przekąska z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi na rukoli
KOLACJA
Wytrawne naleśniki orkiszowe z farszem szpinakowym, fetą i sosem czosnkowym